Haar, pruiken & alternatieven

“Door de workshop van Look Good Feel Better was ik beter voorbereid op hoe ik kon omgaan met het uitvallen van mijn haar”

Haar, pruiken & alternatieven

Haaruitval als gevolg van de behandeling van kanker is bijna altijd tijdelijk. Na de behandeling gaat je haar weer groeien. Op deze pagina vind je tips waarmee je je kan voorbereiden op haaruitval, het verzorgen van je hoofdhuid, het kiezen van een pruik en het gebruik van sjaals en mutsjes.

12 tips over haar en haarverzorging

1. Haaruitval bij chemotherapie

Door chemotherapie kan je haar uitvallen. Soms valt niet alleen je hoofdhaar uit maar ook je wenkbrauwen en wimpers. Behandel je haar en hoofdhuid extra voorzichtig.

2. Haaruitval bij bestraling

Haar valt alleen uit op de plek waar je bestraald wordt. Dat geldt ook voor hoofdhaar. De hoeveelheid bestraling bepaalt of en wanneer je haar weer terugkomt. Behandel je haar en je hoofdhuid extra voorzichtig.

3. Teruggegroeid haar blijft kwetsbaar

Haar dat teruggroeit na de behandelingen kan er anders uitzien. Een andere kleur, dikte of juist krullend in plaats van stijl komt voor. Dit kan bijtrekken. Je hoofdhuid en haar zijn ook na de behandelingen nog kwetsbaar. Reken op gemiddeld driekwart jaar.

4. Alvast knippen

Een korter, eenvoudiger kapsel nemen voordat je haar uitvalt kan een overweging zijn. Vraag je kapper om alvast met je mee te denken.

5. Voorzichtig wassen

Was je haar niet elke dag, maar om de twee à drie dagen. Gebruik een aangepaste of milde, eiwitrijke iedere-dag-shampoo. Lauwwarm water is veel beter dan heet water en goed uitspoelen is heel belangrijk. Een conditioner mag, maar ook nu liever niet te vaak. Het zachtjes masseren van je hoofdhuid stimuleert de doorbloeding.

6. Droog je haar aan de lucht

Droog je haar voorzichtig met een zachte handdoek en kam het uit als het nog vochtig is. Een grove kam voorkomt klitten. Toch last van klitten?, Gebruik dan een anti-klit-crème. Gebruik geen föhn maar droog je haar aan de lucht. Droog en kwetsbaar haar kan je beter niet te veel kammen of borstelen.

7. Geen mousse, verf of permanent

Omdat je haar kwetsbaar is, is het verstandig om gedurende de behandeling geen hairspray, versteviger of mousse te gebruiken. Stel verven of permanenten voorlopig even uit en vermijd kleurspoelingen.

8. Bescherm je hoofdhuid tegen afkoeling en verbranding

Wist je dat je de meeste warmte ’s nachts via de hoofdhuid verliest? Hoe minder haar, hoe groter de afkoeling. Een zacht mutsje op je hoofd als je gaat slapen houdt je hoofd warm.

9. Voorkom haaruitval

Een mutsje of sjaal voorkomt dat je kussen onder de haren komt te zitten als je slaapt. Een zijden of satijnen kussensloop is lekker zacht en goed voor je kwetsbare hoofdhaar.

10. Verzorging van je kale hoofd

De beste verzorging voor je hoofd is lauwwarm water. Je kan eventueel een milde shampoo of zeep gebruiken. Masseer je hoofdhuid en dep je hoofd met een zachte handdoek voorzichtig droog.

11. Schaamhaar

Uitval van schaamhaar kan irritatie in de liezen geven. Even geen strak ondergoed dragen helpt.

12. Transpiratie

Heb je geen wimpers en/of wenkbrauwen meer, dan helpt een zweetband tegen het in je ogen lopen van transpiratie.

12 tips over pruiken en andere hoofdbedekking

1. Ideeën opdoen

Een middagje hoeden, mutsjes en sjaals passen kan verdrietig en confronterend zijn, maar kan je ook op ideeën brengen. En nu je toch in de winkel bent: verwen jezelf met een zijden of satijnen kussensloop, dat is lekker zacht en goed voor je kwetsbare hoofdhaar.

2. Tijdelijk camoufleren

Er zijn verschillende mogelijkheden om slecht zittend haar, kale plekken of een kaal hoofd te camoufleren. Dat kan met een pet, hoed of sjaal, maar ook met een Band-it (een soort mutsje met kunsthaar) of een pruik. Welke oplossing je ook kiest, kies altijd waar jij je het lekkerste bij voelt.

3. Variëren met sjaals

Bijna elke kledingzaak verkoopt sjaals in allerlei kleuren en variaties. Er zijn ook heel geschikte materialen 'aan de rol' te koop. Kies bij voorkeur katoen. Zijde en polyester zijn glad en glijden gemakkelijk weg als je kaal bent. Je kunt natuurlijk ook een muts als ondergrond gebruiken. Door meerdere en contrasterende kleuren te combineren, kun je iets maken wat echt bij je past.

4. Oefenen in knopen

Kies bij voorkeur vierkante sjaals van 65 of 70 centimeter. Grotere sjaals zijn moeilijker te strikken en meer geschikt voor het ingewikkelde werk. Goed knopen is niet moeilijk, maar vereist wel enige oefening. Neem rustig de tijd. Het is het handigst om een spiegel met zijkanten te kiezen, zodat je je hoofd aan alle kanten goed kunt zien. Misschien heb je een familielid of vriendin die je in het begin kan helpen.

5. Band-its met kunsthaar

Een Band-it is een mutsje van stretchmateriaal, waaraan een haarstukje is bevestigd. Het haarstukje is van kunsthaar, waarbij je kunt kiezen uit lang of kort haar en verschillende kleuren. Je kunt de Band-it heel goed gebruiken in combinatie met een hoed of een sjaal. Houdt er wel rekening mee, dat een Band-it niet goedkoop is.

6. Een pruik kiezen

Denk je aan een pruik, dan kun je die het beste zo snel mogelijk bestellen. Wacht niet tot je haar is uitgevallen, maar ga alvast kijken Het beste is het, als de haarwerkspecialist je eigen kapsel en haarkleur nog kan zien. Neem iemand mee die je goed kent en die weet welke stijl jij belangrijk vindt. Informeer in het ziekenhuis naar een goede haarwerkspecialist bij jou in de buurt en maak een afspraak. Ben je niet in staat om naar de haarwerkspecialist toe te gaan, vraag dan of hij/zij bij jou thuis wil komen.

7. Het juiste model

Probeer zo veel mogelijk pruiken te passen en kies een model waar jij je prettig bij voelt. Dat kan best een model zijn dat er heel anders uitziet dan je gewend bent! Korte modellen zijn over het algemeen praktischer. Ze zijn lichter in gewicht, minder warm en gemakkelijker in model te houden.

8. Wanneer beslis je

Je hoeft echt niet bij je eerste afspraak te beslissen. Denk er rustig over na. Heb je een keuze gemaakt, vraag dan of de pruik voor jou gereserveerd kan worden tot je hem wilt gaan dragen. Mocht je de pruik toch niet nodig hebben, dan heb je verder ook geen verplichtingen. 

9. Wat kost een pruik

De prijs van een pruik is afhankelijk van de kwaliteit. Pruiken van echt haar zijn kostbaarder en hebben meer (dure) verzorging nodig dan pruiken van synthetisch materiaal. Informeer bij je haarwerkspecialist of zorgverzekering naar de mogelijkheden voor een vergoeding.

10. Verzorging van je pruik

Pruiken van echt haar moeten altijd geföhnd en gewatergolfd worden. Een synthetische pruik kan je zelf wassen, op de standaard laten drogen, doorborstelen en weer gebruiken. Je pruik slijt sneller als je er mee slaapt.

11. Vastzetten van je pruik

Als niet al je haar is uitgevallen, kan je de pruik met spelden of een kammetje stevig vastzetten. Heb je geen haar meer, zet de pruik dan met speciaal dubbelzijdig plakband vast. Vraag je haarwerkspecialist om dit samen te oefenen.

12. Als je haar weer terugkomt

Je kunt je pruik gewoon blijven dragen als je haar weer gaat groeien. De hoofdhuid wordt wel warmer, maar je pruik ventileert en verstikt je nieuwe haar niet.

13. Kiezen voor kaal

Draag je liever geen pruik? Gewoon doen. Wellicht is het binnenshuis makkelijker dan buiten maar het is je eigen keuze. Als je wilt laten zien dat je kaal bent is daar niks mis mee. Ook nu geldt: goed voor jezelf zorgen is vooral doen wat goed voor jou voelt.

Stichting Look Good Feel Better
Waterigeweg 31
3703 CM Zeist

(030) 697 15 11
info@lookgoodfeelbetter.nl 

IBAN NL40 ABNA 0621061352
KvK Utrecht 30177205

Sluiten