Hand en voet

"Erg praktische en waardevolle informatie. Je voelt je echt beter"

Hand en voetverzorging

Chemotherapie en radiotherapie kunnen invloed hebben op je handen en voeten. Nagels groeien langzamer, kunnen splijten of breken, worden droger, brozer, zachter of donkerder of er komen witte lijnen in. Ook kan de huid van handen en voeten droger worden. Door de behandeling ben je gevoeliger voor infecties en bloedingen. Het is daarom verstandig om je handen, voeten en nagels extra goed te verzorgen.

11 tips over hand en voetverzorging

1. Wondjes en verkleuringen

Houd je handen en voeten goed in de gaten. Zie je blaren, wondjes of verkleuringen, ga dan naar je huisarts of specialist. Kloven kan je het beste goed en regelmatig insmeren met een hypo-allergene crème.

2. Geen kruik bij koude handen en voeten

Heb je last van koude handen en voeten? Ga liever niet vlakbij of op de verwarming zitten. Wrijf je handen en voeten liever voorzichtig warm. Zorg dat je voldoende beweegt. Voor 's nachts zijn bedsokken en wanten beter dan een kruik.

3. Dompelbad voor droge handen en voeten

Heb je veel last van droge handen en voeten? Probeer dan eens een dompelbad. Gewoon in een teiltje warm water met een beetje olie. Dompel je handen en voeten een minuut of tien onder en dep ze daarna voorzichtig droog. Smeer ze in met vaseline of hypo-allergene crème. Doe wanten of sokken aan zodat de crème goed kan intrekken.

4. Liever nagels vijlen

Scheur gebroken of gescheurde nagels niet af, maar gebruik een vijltje of nagelschaartje. Gebruik bij voorkeur een glasvijltje omdat die fijner is van structuur. Kartonnen vijltjes en metalen vijltjes, zijn wat ruwer van structuur. Vijl vanuit de zijkant van de nagel naar het midden. ‘Eenrichtingsverkeer' is beter dan heen-en-weer vijlen zodat de kans op scheurtjes kleiner is.

5. Teennagels niet te kort knippen

Teennagels kan je beter niet te kort knippen. Gebruik bij voorkeur een nageltang en knip de nagels recht af. Je kan de hoekjes rondvijlen, maar knip ze niet weg en probeer er niet te veel aan te peuteren.

6. Nagelriemen goed verzorgen

Duw je nagelriemen voorzichtig terug met een wattenstaafje. Dat voorkomt scheurtjes. Gebruik een goede handcrème en trek eventueel handschoenen aan om het goed in te laten trekken. Ben je gevoelig voor infecties, dan kan je ze beter niet behandelen. Knip je nagelriemen in ieder geval niet af.

7. Nagels lakken

Breng eerst een basislak aan. Doe daar vervolgens een zachte, neutrale of roze tint overheen, voor een frisse en natuurlijke uitstraling. Gebruik liever geen gele en beige tinten. Deze accentueren eventuele verkleuringen van de nagels. Gebruik bij droge nagels een beschermende nagelcrème. Voor het verwijderen van je nagellak kan je het beste een remover gebruiken op basis van lanoline. Removers op basis van aceton of alcohol zijn een stuk agressiever en kunnen je nagels beschadigen.

8. Kunstnagels

Kunstnagels zien er prachtig uit, maar het is beter om ze niet regelmatig te gebruiken. Ze kunnen je nagels namelijk beschadigen en ook de lijm en remover die je er voor nodig hebt, zijn niet goed voor je nagels.

9. Bescherm je handen en voeten

Draag bij het klussen huishoud- of werkhandschoenen om je handen te beschermen. Verwen je voeten met katoenen sokken (die absorberen beter). Inspecteer je schoenen regelmatig op steentjes, uitstekende spijkertjes of hard geworden randjes. Wondjes kan je in deze periode niet gebruiken.

10. Eelt en likdoorns: ga naar de pedicure

Laat je bij voetproblemen adviseren door een pedicure. Je kan daar ook terecht voor de behandeling van eelt of likdoorns. Ga niet zelf aan de slag. De kans op het krijgen van een wondje is veel te groot.

11. Manicure en pedicure

Een manicure is een schoonheidsbehandeling voor de handen; daarvoor kan je terecht bij de schoonheidsspecialist. Een pedicure is een schoonheidsbehandeling voor voeten. Je kan je daarvoor het beste wenden tot een pedicure+ of gespecialiseerde voetverzorger met een aanvullende opleiding (diabetische voetverzorger of oncologisch voetzorgverlener).

Stichting Look Good Feel Better
Waterigeweg 31
3703 CM Zeist

(030) 697 15 11
info@lookgoodfeelbetter.nl 

IBAN NL40 ABNA 0621061352
KvK Utrecht 30177205

Sluiten