Huid

"Erg praktische en waardevolle informatie. Je voelt je echt beter"

Huidverzorging & make-up

Door chemotherapie en bestraling kan je huid veranderen. Je huid kan droog en schilferig of juist vet worden. Je huid kan opgezet of juist dunner lijken en er rood of vlekkerig uit gaan zien. Je huid kan gevoeliger zijn voor infecties of gemakkelijk gaan bloeden. Vooral bestraalde plekken hebben extra zorg nodig en ook op de plaats waar de straling je lichaam verlaat kunnen huidreacties ontstaan. De afdeling radiotherapie kan je daarbij helpen. Informeer welke bijwerkingen je kunt verwachten en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

10 extra tips voor je bestraalde huid

  • Was de bestraalde huid niet met zeep.
  • Dep de bestraalde huid droog (dus niet wrijven).
  • Vermijd stugge, schurende en knellende kledingstukken.
  • Scheer bij bestraling in het gezicht uitsluitend elektrisch (geen wondjes maken) en gebruik geen after shave.
  • Krab bij jeuk niet aan de huid die wordt bestraald.
  • Poeder de bestraalde huid één tot twee keer per dag met ongeparfumeerde talkpoeder, gaat de huid open stop dan met poederen.
  • Plak tijdens de behandelperiode nooit een pleister op de bestraalde huid.
  • Stel tijdens de behandeling het deel van de huid dat wordt bestraald niet bloot aan direct zonlicht of aan ultraviolette straling van een solarium of zonnebank.
  • Gebruik een crème met een zonnefactor 50. Gebruik geen alcoholbevattende producten (parfum, deodorant, after shave) Dit droogt de huid uit.
  • Voldoende vocht drinken om de huid van binnenuit te hydrateren.

 

17 tips over huidverzorging

1. Goed drooghouden

Zorg ervoor dat je huid goed droog blijft. Dat kan door kleding te dragen van natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen en zijde. Deze stoffen absorberen beter waardoor je kwetsbare huid minder risico loopt te beschadigen. Een open huid als gevolg van bestraling kan je het beste droog houden met schoon linnengoed.

2. Voorzichtig wassen

Gebruik voor het schoonmaken van je gezicht geen zeep, maar een zachte milk, vermengd met lauw water of een milde lotion op een vochtig wattenschijfje. Lekker royaal zijn met vochtinbrengende crèmes kan helpen om een trekkerig gevoel van je huid te voorkomen. Dep je huid goed droog met een schone, zachte handdoek. Een alcoholvrije tonic of lotion kan je een fris gevoel geven.

3. Huidirritaties: vraag een proefverpakking

Het kan zijn dat je deodorant, aftershave of make-up opeens huidirritatie veroorzaakt. In dat geval kan je beter overstappen op pH-neutrale, ongeparfumeerde of hypo-allergene producten. Laat je goed informeren en vraag om een proefverpakking. Zo hoef je niet meteen een hele verpakking te kopen. Controleer de houdbaarheidsdatum!

4. Scheren en ontharen

Ben je door de chemo- of radiotherapie tijdelijk gevoeliger voor infecties en bloedingen, dan verdient elektrisch scheren de voorkeur boven scheren met een mesje. Epileer je wenkbrauwen een tijdje niet en vermijd wondjes bij het ontharen van de rest van het lichaam.

5. Dagcrème & hygiëne

Een dagcrème beschermt je huid en is een goede basis voor make-up. Je huid voelt er soepeler en zachter door. Tubes en pompflacons zijn hygiënischer dan potjes. Is de crème alleen in een potje te verkrijgen, gebruik dan een schoon wattenstaafje of spateltje. Breng de crème kloppend met de vingertoppen op de huid aan.

6. Wel of geen gezichtsmasker

Bij een gevoelige, droge of normale huid is een vocht herstellend masker op crème basis een goede keus. Houd je zo veel mogelijk aan de gebruiksaanwijzing en laat het masker niet langer zitten dan staat aangegeven. Neem geen masker als je in je gezicht wordt bestraald.

7. In de zon

Krijg je radio- of chemotherapie dan kan je beter de schaduw opzoeken. De zon kan een huidreactie opwekken, waardoor vlekken kunnen ontstaan. Je toch al kwetsbare huid loopt een groter risico op verbranden. Gebruik in de zon een crème met een hoge beschermingsfactor.

8. Amandelolie voor de droge huid

Vermijd producten op alcoholbasis. Een beetje amandelolie in het badwater kan al genoeg zijn om je huid soepel te houden. Soms is een medicinale badolie nodig; daar kan je arts je meer over vertellen. Gebruik geen badschuim en ga liever niet meer dan één of twee keer per week in bad. Word je bestraald, vraag het dan na bij de afdeling radiotherapie of en wat voor crème je kunt gebruiken.

9. Wel of niet scrubben

Met een peeling of scrubcrème verwijder je dode huidcellen. Zo kan je huid beter ademen. Let erop dat de korreltjes niet te grof zijn. Als het goed is kan je ze nauwelijks voelen. Gebruik een peeling of scrubcrème niet te vaak.

10. Geen zeep bij een vette huid

Gebruik bij een vette huid geen zeep, want zeep kan de talgafscheiding stimuleren waardoor een vette huid nog vetter wordt. Reinig je huid met een speciale lotion.

 

11. Ontspannen van vermoeide huid

Rust en ontspanning zijn goed voor je huid. Komkommerschijfjes of een speciaal oogmasker verzachten de huid rondom je ogen. Neem even lekker de tijd om het goed in te laten trekken.

 

12. Littekens soepel houden

Littekens blijven soepeler als je ze insmeert met wat vitamine-E olie of crème. Doen je littekens pijn, dan kan een massage met littekencrème helpen.

 

13. Geen pleisters op wondjes

Mocht je ergens een wondje hebben, gebruik dan een gaasje in plaats van een pleister. Er bestaan speciale netjes (bandafix) om zo’n gaasje op z’n plaats te houden. Die netjes zijn verkrijgbaar bij de drogist.

14. Frisse lucht bij jeuk

Probeer niet te krabben als je huid jeukt. Frisse lucht kan helpen en ook talkpoeder geeft soms verlichting. Vermijd het gebruik van crèmes, aftershave of parfum.

15. Neutrale wasmiddelen

Sommige wasmiddelen zijn agressiever dan andere. Laat de wasverzachter even staan en gebruik bij voorkeur milde en neutrale wasmiddelen.

16. Geen knellende kleding

Ontzie je kwetsbare huid zoveel mogelijk. Draag dus geen kleding, riemen of kragen die knellen of schuren en slaap bij voorkeur tussen lakens van natuurlijke stoffen, zoals katoen of zijde.

17. Niet zwemmen

Bedenk dat de bestraalde huid - ook na de behandeling - erg gevoelig is. Vermijd daarom het agressieve chloorwater van zwembaden; dat kan heftige reacties geven.

 

14 tips over make-up en littekencamouflage

1. Goed voor je zelfvertrouwen

Een goed verzorgd uiterlijk geeft zelfvertrouwen. De juiste make-up helpt hierbij. Zelfs als je niet gewend bent om jezelf op te maken kan een beetje lippenstift je uiterlijk al opfrissen. Zorg wel dat alle make-up die je gebruikt zo schoon mogelijk is. Je huid is kwetsbaar en je afweersysteem zwakker.

Ben je niet zo handig met make-up? Laat je dan eens adviseren door een deskundige. Dat kan een schoonheidsspecialist, visagiste of camouflagedeskundige zijn. De stichting beschikt over adressen. Ook kan je je aanmelden voor één van onze workshops. 

2. De juiste foundation kiezen

Kies een foundation die overeenkomt met de kleur rond je kaaklijn, eventueel een tint lichter. Test de kleur bij daglicht. Een vochtregulerende foundation voor een droge en/of rijpere huid met beschermingsfactor is op dit moment waarschijnlijk het meest geschikt. Gebruik je al foundation? Check of je huidkleur door de behandeling is veranderd.

 

3. Vlekje wegwerken

Kringen onder de ogen, vlekken, huidverkleuringen en kleine littekens kan je verhelpen met een camouflagestick. Kies een kleur die het dichtst bij je eigen huidkleur ligt.

 

4. Oogschaduw laat je ogen stralen

Is je huid niet al te gevoelig en wil je er graag wat beter uitzien, experimenteer dan eens met verschillende kleuren oog make-up. Een palet met twee dezelfde tinten in een lichtere en donkere variant maken je ogen groter en sprekender. Vermijd kleuren die veel roodpigment bevatten zoals roodbruin, roodpaars, roze en oranje. Ze kunnen vermoeidheid accentueren. Informeer bij de drogist, parfumerie of schoonheidsspecialist wat voor jou het beste past.

5. Blusher voor mooie accenten

Is je gezicht opgezet of juist sterk vermagerd dan kan je dit verzachten met een kleurenstift of blusher. Een breed gezicht lijkt smaller als de blusher net iets onder het jukbeen aangebracht wordt. Een smal gezicht krijgt vorm door de blusher tot aan het oor op het jukbeen aan te brengen.

6. Voorzichtig met mascara

Je ogen kunnen tijdelijk gevoeliger zijn voor irritatie en infecties. Wimpers vallen soms uit. Wees voorzichtig met het gebruik van mascara of stop er tijdelijk mee. Gebruik je toch mascara, maak de borsteltjes dan regelmatig schoon met water en zeep en gooi de mascara na een maand weg.

 

7. Wenkbrauwen tekenen

Uitvallende wenkbrauwen kan je bijwerken met een wenkbrauwpotlood. Borstel eerst de nog resterende haren omhoog en opzij en vul dan de wenkbrauw op met kleine streepjes. Ook kan je met behulp van een sjabloontje je wenkbrauwen in je eigen model intekenen. Deze sjabloontjes zijn te verkrijgen bij drogist, parfumerie of schoonheidsspecialist. Bedenk dat een wenkbrauw nooit een harde, rechte streep is. Zijn je wenkbrauwen helemaal verdwenen, probeer dan eens twee kleuren te gebruiken. Met wenkbrauwen krijgt je je gezicht weer terug.

 

8. Wenkbrauwen tatoeëren

Een enkele keer komen de wenkbrauwen niet meer terug. Wil je wenkbrauwen laten tatoeëren, overleg dan altijd eerst met je behandelden arts. Je huid is ook na de behandeling nog heel gevoelig. 

9. Camouflage extra haargroei

Extra haargroei in je gezicht door hormoontherapie is vervelend. Je kan het proberen te camoufleren met make-up. Borstel de haren met een wenkbrauwborsteltje plat tegen het gezicht en gebruik een camouflagestift. Niet poederen, want door poederen worden de haren juist extra zichtbaar.

10. Verwijderen extra haargroei

Wil je haren weg laten halen overleg dan eerst met je behandelend arts. Je huid is heel gevoelig voor infecties. Ga altijd naar een gespecialiseerd schoonheidsspecialist voor epileren of elektrisch ontharen.

11. Litteken camouflage

Littekenweefsel is taaier en harder dan de normale huid en kan ook anders van kleur zijn. Vaak is de huid ook niet meer regelmatig en glad. Bij camouflage gaat het erom de kleurverschillen en oneffenheden van de huid zoveel mogelijk weg te werken.

 

12. Camouflagespecialist

Camoufleren is niet moeilijk, maar je moet het wel even onder de knie krijgen. Laat je daarom bij voorkeur door een camouflagespecialiste adviseren. Je kan hier pas mee beginnen als de wond helemaal genezen is. Het weefsel mag niet meer ontstoken, gezwollen of pijnlijk zijn. Overleg altijd eerst met uw behandelend arts. Als je bestraald bent, duurt het soms een hele tijd voor de huid camouflageproducten goed kan verdragen.

 

13. Houdbaarheid camouflagelaag

De camouflage laag kan soms langere tijd (een paar dagen) blijven zitten. Over de camouflerende laag komt meestal een fixeerspray, zodat je ermee onder de douche of zelfs naar het zwembad of de sauna kunt gaan. Om te voorkomen dat de camouflage laag gaat slijten kan je op schuurplekken (bijvoorbeeld in de nek, onder je kraag) een soort vloeibare, doorzichtige pleister ('second skin') aanbrengen.

14. Gezichtsprothese & camouflage

Heb je een gezichtsprothese, bijvoorbeeld oogkas, neus of oor, ga dan zorgvuldig om met het gebruik van camouflageproducten. Ze kunnen de randen van je prothese namelijk beschadigen. Je doet er verstandig aan om eerst even te overleggen met de maker van je prothese.

 

Stichting Look Good Feel Better
Waterigeweg 31
3703 CM Zeist

(030) 697 15 11
info@lookgoodfeelbetter.nl 

IBAN NL40 ABNA 0621061352
KvK Utrecht 30177205

Sluiten